Als eenzaamheid je leven bepaalt

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 19:38

Als eenzaamheid je leven bepaalt

Altijd maar doorgaan. Ik was me er niet van bewust dat ik eenzaam was. Zo leefde ik tot mijn 42e. Overal en nergens was ik, met name was ik op de vlucht voor mezelf.

Altijd maar doorgaan, niet even stilstaan voor wat er werkelijk in me omging.  En overal aan vast kleven behalve aan mezelf. Wat ik omschrijf klinkt niet gezond en dat was het ook niet.


De weg naar vrijheid
Gezond leven heeft te maken met goed voor jezelf zorgen. Dat begint al met een liefdevolle opvoeding vanuit onze ouders, zodat we ons gelukkig en vrij kunnen voelen en mogen zijn wie we zijn. Zelf kom ik uit een gezin waar die liefdevolle opvoeding niet aanwezig was. De scheiding van mijn ouders deed daar nog een schepje bovenop. Ik raakte verder van huis, verder van mezelf vandaan. Lichamelijke klachten, en op termijn psychische klachten, waren onvermijdelijk. Er over praten? Ho maar, nee, dat durfde ik niet. Ik durfde me niet te uiten, bang was ik. Ook dat had ik niet bewust in de gaten, totdat het bijna te laat was.

Een lichtpuntje
Iets diep binnen in mij zei dat ik gelukkig wilde worden. Een lichtpuntje waar ik me aan vast kon houden hield me op de been. Mijn weg naar vrijheid en geluk bracht me naar de Gemeente Stichtse Vecht, naar het water. Het water van De Vecht bracht me nóg meer rust en dat is wat ik graag wilde; innerlijke rust.


Kies voor je eigen geluk
Eenzaamheid voelt verschrikkelijk. Alsof je bent opgesloten in jezelf en daar moet je uit zien te komen. “Zet de knop om”, wordt soms zo makkelijk gezegd, maar zo zit het niet. Eenzaamheid oplossen doe je niet met je hoofd, dat doe je met je hart.
Vechten om uit je eenzaamheid te komen en vooral ook te blijven is zeker niet altijd leuk. Dat is voor jezelf kiezen, telkens weer. Patronen en angsten doorbreken, zo vaak als nodig en afhankelijk van hoe diep het zit. Het kan o zo diep zitten, juist omdat je het zo ver weg hebt gestopt. Geluk en beweging beginnen bij jezelf. Je mag steun krijgen, je mag in beweging gezet worden door een ander en dat kan ook zeker helpen. Maar uiteindelijk doe je het zelf, op eigen kracht.

 

Liefs Miranda

 

Column geschreven door Miranda Roijakkers – lid van de werkgroep Samen tegen Eenzaamheid Stichtse Vecht en eigenaresse bij MRs Unlimited - Ophelie

 

Herken je iets in wat Miranda schrijft en wil je daar over praten? Voel je welkom, voel je vrij om het te laten weten via info@samentegeneenzaamheidsv.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.