Eenzame mensen leven gemiddeld 7 jaar korter

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 12:06

Eenzame mensen leven gemiddeld 7 jaar korter

Begin april bracht de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het rapport Een eerlijke kans op gezond leven uit.

Dat rapport gaat in op de toename van gezondheidsverschillen in Nederland. Samengevat zegt het rapport dat mensen met een theoretische opleiding en een goed inkomen, gezonder zijn dan mensen met een praktische opleiding en een lager inkomen.

Het rapport beschrijft nog wat gedetailleerder die gezondheidsverschillen. De wijk waarin je woont, je financiële situatie en of je wel of niet begrijpt wat gezond en ongezond is, maken veel uit. Ze maken zelfs 7 levensjaren uit !

Eenzaamheid
Mensen met een sterk sociaal netwerk leven langer en gezonder dan mensen zonder vrienden, kennissen of familie waarmee zij een goede relatie onderhouden. Bij één op de tien mensen die hebben aangegeven een klein of geen sociaal netwerk te hebben, blijkt eenzaamheid de ziekmakende factor. Het zorgt er zelfs voor dat patiënten met hartklachten zich slecht aan de voorgeschreven therapie houden en het niet zo nauw nemen met de medicatie.
Ondanks dat zij weten dat het voor hen dodelijke gevolgen kan hebben.

Als eenzaamheid en andere sociaal maatschappelijke problemen de gezondheidsverschillen alleen maar groter maken, moeten we dáár wat aan doen. En misschien wel radicaler dan je zou denken, want de cijfers liegen er niet om.  Zoals een dokter ooit tegen mij zei: “Dennis, ik behandel mensen die echt ziek zijn. Maar als we niks doen aan hun maatschappelijke problemen, worden ze nooit beter”.

 

Welzijn op recept
Gelukkig is er een aanpak die inmiddels voor veel mensen het verschil heeft gemaakt. Die aanpak heet ‘Welzijn op Recept’. Het is een methode waarin de dokter samen met de welzijnswerker aan de slag gaat om zowel de ziekte te behandelen als iets te doen aan de maatschappelijke problemen van de patiënt. Eenzaamheid behandel je niet met een pilletje. Het is beter om samen te ontdekken wat er in ieders persoonlijke situatie voor nodig is om iets tegen de eenzaamheid te doen.
Vraag naar Welzijn op recept bij je huisarts of mail naar via@welzijnsv.nl Het kan je vele mooie jaren en een betere gezondheid opleveren.


Mijn naam is Dennis Duiker. Ik ben sinds maart directeur van Welzijn Stichtse Vecht (WSV) en het is mijn persoonlijke missie om  mensen, met wat steun van een ander, zelf het leven een beetje beter te laten maken.

Deze column schrijf ik vanuit ‘Samen tegen Eenzaamheid Stichtse Vecht’ waar WSV aanjager van is.
Hebt u vragen of wilt u reageren op deze column? Graag! Stuurt u dan een e-mail naar
info@welzijnsv.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.