De eenzame ondernemer

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 14:44

De eenzame ondernemer

Ik zag hem weinig in de buurt overdag. Hij had zijn onderneming, en daarvoor was hij voortdurend op reis. Zijn werk was veeleisend vertelde hij me jaren geleden.

De enkele keer dat ik hem sprak, had hij weinig tijd.

En zo zijn er heel veel mensen in mijn buurt waar ik alleen korte contacten mee heb, dus heel vreemd is het niet. Het viel me wel op dat hij er moe uitzag de laatste maanden van het afgelopen jaar. Het is duidelijk dat deze corona crisis het zwaarder maakt voor iedereen, dus ook voor hem.

Veranderingen                                                                                                                

De crisis had ook hem geraakt. Van de ene dag op de andere waren zijn diensten minder nodig. En alsof die klap nog niet hard genoeg was, overleed plotseling zijn moeder. Bijna in dezelfde week dat een paar grote contracten voor zijn bedrijf eindigden.

De eerste weken dat hij haar zaken moest regelen waren voorbij gevlogen. Maar de maandag nadat hij de laatste kaart verstuurd had zat hij thuis en staarde naar het behang van zijn woonkamer.

Contact

Na het afscheid van zijn moeder besefte hij zich opeens dat hij nu weinig meer te doen had naast het overgebleven werk. Hij had vrijwel geen contacten buiten zijn werk. De dag werd erg lang, waar hij vroeger voorbij vloog door alle drukte. Twintig jaar geleden had hij veel vrienden gehad.  In die tijd wist hij zijn dagen ook zonder werk goed te vullen. Met vrienden op wintersport gaan, wekelijks uitgaan in het centrum van Utrecht. Maar de afgelopen tien jaar was hij alle contacten kwijtgeraakt doordat hij altijd op reis was voor zijn werk.

Vrijwillig

Een maand geleden sprak ik weer even met hem. Bij de kinderboerderij was een inbraak geweest. We raakten er over aan de praat. Samen besloten we om te gaan helpen bouwen aan een nieuwe, duurzame toekomst voor de kinderboerderij. Dat bleek een gouden greep. Naast dat we nu samen een doel hebben, is ons korte contact veranderd. Het is gezellig. Ook dat soort werk kan dus helpen om eenzaamheid te verminderen. Veranderingen in het leven, verliezen, horen erbij, maar we kunnen ook weer bouwen aan iets nieuws en samen het verschil maken. Voor elkaar, en in dit geval ook voor de kinderboerderij.

 

Douwe van der Wal

Inwoner, Duivenkamp

Werkgroep “ Samen tegen Eenzaamheid, Stichtse Vecht”

Help ons mee het taboe op eenzaamheid te doorbreken door ook een column te schrijven.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar:
info@samentegeneenzaamheidsv.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.