Ensomhet

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 12:55

Ensomhet

Toen ik 21 was studeerde ik een half jaar in Noorwegen. Ik volgde daar ook een taalcursus. Eén van de mooiste Noorse woorden die ik leerde vind ik ‘ensomhet’.

Het is één van die woorden waar je geen taalcursus of diep inzicht voor nodig hebt om ze te kunnen begrijpen als Nederlander. Zeker als je het uitspreekt, klinkt de vertaling er duidelijk in door: ‘eenzaamheid’. Dat de woorden in het Nederlands en Noors zo overeenkomen, laat zien dat de woorden afstammen van dezelfde taalfamilie (het Germaans), en dus dat eenzaamheid al heel oud is, van alle tijden zelfs.

Een stukje korter geleden, in 2008, voelde ook ik mij eenzaam. Ik was toen 13 jaar oud en zoekende naar wie ik was, en hoe je sociale contacten kunt leggen en behouden. Het meest eenzame moment beleefde ik op een verregend kamp in de tweede klas van de middelbare school, waarbij iedereen wel iemand anders leek te hebben, maar ik me verlaten en onbelangrijk voelde. Maar wat bleek jaren later? Klasgenoten van me hadden dit kamp precies zo ervaren. Dus al die tijd dat ik dacht dat ik alleen was, had ik best anderen kunnen hebben om mijn ervaring mee te delen en me aan op te trekken. Als ik alleen maar om me heen had gekeken en de verbinding met de andere pubers had durven leggen die ook buiten de boot vielen op dat moment.  

Het werkelijke probleem hier was niet dat ik me eenzaam voelde, maar dat ik de aanname maakte de enige te zijn die zich zo voelde. Dat is in de praktijk nooit zo!
Wanneer je je ellendig voelt, kan het enorm je blik vertroebelen. Je ziet dingen niet meer zoals ze werkelijk zijn. En dan voel je je al gauw ‘de enige’. Zeker in tijden van Corona is het niet vreemd als je je iets bedrukter voelt. Het zou zomaar kunnen dat  het gebrek aan leuke dingen om te doen of sociale contacten weegt op je gemoedstoestand. Wellicht helpt het dan om te bedenken dat er op dit moment vele mensen zijn die minder lekker in hun vel zitten dan anders. Blijf vertellen hoe je je voelt; ook als het even niet zo goed gaat. Deel je zorgen, zodat we met elkaar iets kunnen betekenen voor onze wederzijdse ensomhet.

Column geschreven door Jorg Verkerk – lid van de werkgroep Samen tegen Eenzaamheid Stichtse Vecht.

Help ons mee het taboe op eenzaamheid te doorbreken door ook een column te schrijven.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar:
info@samentegeneenzaamheidsv.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.