Eenzaamheid niet alleen bij ouderen maar ook zeker bij jongeren

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 16:02

‘Eenzaamheid niet alleen bij ouderen maar ook zeker bij jongeren’


Jasper is negentien jaar, woont in Maarssen en studeert aan het ROC in Amsterdam. Omdat hij  merkte weinig tot eigenlijk geen vrienden te hebben, klopte hij aan bij de schoolbegeleidster. Zij raadde hem aan om contact op te nemen met het Jeugd-Punt.

‘Met het maken van sociale contacten had ik moeite, dat vond ik erg lastig,’ vertelt Jasper. ‘Het direct afstappen op mensen is voor sommige personen gewoon iets moeilijker dan voor anderen. Nadat ik  mijn verhaal deed vertelden de jongerenwerkers over Join us. Dat je samen met een groep jongeren leuke dingen gaat doen en activiteiten organiseert. Nou, geloof mij: niets was minder waar. Ik heb nu twee bijeenkomsten gehad met gezellige leeftijdsgenoten en leuke begeleiders.’

 

Tijdens de avonden die Join Us aanbiedt aan jongeren, zijn er ook begeleiders aanwezig die helpen met het versterken van sociale vaardigheden.

 

‘Natuurlijk was het tijdens de eerste bijeenkomst even wennen,’ zegt Jasper.  We hadden toen nog een kleine groep en ik stelde mezelf voor, iets wat ik vanwege mijn verlegenheid best lastig vind. Gelukkig deden we dit in spelvorm waardoor het makkelijker ging. We kwamen achter elkaars interesses, hoorden van elkaar waarom iedereen bij de bijeenkomst was en ook wat ieder zijn verwachtingen waren. Persoonlijk verwachtte ik door leuke activiteiten te doen vooral (nieuwe) vrienden te maken en een leuke tijd te hebben. Door deze bijeenkomsten merk ik dat ik steeds meer uit mijn schulp kruip. Ook tijdens de bijeenkomsten. Ik praat bijvoorbeeld al meer en ik word overal bij betrokken. Dit helpt mij heel erg.’

 

Vereenzaming voorkomen gaat over het aanleren van vaardigheden, maar het is niet slechts een persoonlijk probleem. Ook als samenleving moeten we omgaan met eenzaamheid. Eenzaamheid onder jongeren is een taboe. Er is een stereotype beeld van de eenzame jongere als een gepeste zonderling, maar dat klopt niet. Als gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar zijn, kunnen we er gemakkelijker mee omgaan.


‘Ook als jonge jongen vind ik het belangrijk dat er over eenzaamheid gesproken wordt. Eenzaamheid speelt namelijk niet alleen bij ouderen, maar ook zeker bij jongeren. Ik ben blij dat ik nu al een aantal sociale contacten heb opgedaan!’ vertelt Jasper trots.


Ben je nieuwsgierig naar Join us? Iedereen is van harte welkom! Je kunt jezelf aanmelden via Jeugd-Punt Stichtse Vecht.

Op www.join-us.nu vind je meer informatie en veel ervaringsverhalen van jongeren. Deelname is gratis.

 

Deze column is geschreven door Steve Blokland, Jeugd-Punt Stichtse Vecht

SB@jeugd-punt.nl

 

*I.v.m. privacy redenen is de naam Jasper gefingeerd, de persoon zelf niet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.