In gesprek over eenzaamheid

In december zijn 2 leden van de kerngroep ‘Samen tegen eenzaamheid Stichtse Vecht’ de straat op gegaan om het thema eenzaamheid bespreekbaar te maken.

Voor een stuk bewustwording, eenzaamheid te signaleren en in gesprek te gaan met de inwoners. Dit keer werden Maarssen dorp (Plesmanlaan, Pieter de Hooghplein, Kaatsbaan) en Maarssenbroek (Bisonspoor, Boomstede en winkels op de Nijverheidsweg) bezocht. Na de openingszin ‘Kent u mensen die in deze periode van het jaar extra aandacht nodig hebben?’ kwamen vele verhalen.

Inwoners vertelden over hun partner, gezin, buren en bekenden, maar ook over zichzelf. In totaal hebben we 85 inwoners gesproken in de leeftijd tussen de ca. 16 en 80 jaar. Onze focus lag op 45 – 60 jarigen. Daarnaast hebben we iedereen een klein kerstpresentje gegeven met contact gegevens van ‘Samen tegen eenzaamheid Stichtse Vecht’. Met de boodschap; als je vragen hebt, een keer wilt praten of je zoekt hulp? Dan kan je contact opnemen. Meer informatie is te winden op de website www.samentegeneenzaamheidsv.nl

Enkele reacties die we op straat kregen waren: “Mijn moeder is eenzaam, ik help haar waar ik kan”, zei een tiener meisje. “Ik help alleenstaande ouderen in mijn straat. Ik breng ze kaarsjes en ga met ze in gesprek. Soms kan ik  helpen met boodschappen of andere klusjes”, vertelde een mevrouw van middelbare leeftijd. “Ik mis mijn familie enorm, ze wonen in Marokko en door de Lock down kan ik niet naar ze toe vliegen”, vertelde een mw met twee zonen. “Ik ga geregeld naar mijn buurman, om te praten of even eten te brengen” vertelde een man van in de 50. En meerdere keren spraken we dames waarvan de partner was overleden. “In december is het gemis nog groter dan anders” vertelden zij terwijl ze een traan weg pinkte. De december maand valt hun zwaar.

Opvallend was dat bijna iedereen even tijd had voor een kort gesprekje. Ze vonden het een mooi gebaar, een fijn gesprek of een waardevol project. Er waren ook inwoners die vrijwilliger willen worden en zich willen inzetten tegen eenzaamheid. In februari hebben we Loenen a/d Vecht, Breukelen en Kockengen bezocht en in 2022, rond Valentijn,  willen we weer andere dorpen in de Stichtse Vecht bezoeken. We gaan dit 4x per jaar doen. Wil je ook met ons de straat op als vrijwilliger en in gesprek gaan met inwoners? Dan kan je mailen naar info@samentegeneenzaamheidsv.nl .


Samen tegen eenzaamheid, een terugblik en wat gaan we doen?

De week tegen eenzaamheid ligt alweer enkele maanden achter ons. Er waren in 2020 veel mooie initiatieven en daarvoor willen we alle ondernemers, organisaties en betrokken inwoners bedanken. Hieronder een kleine impressie van de activiteiten en wat zij gaan doen in 2021.

In de knusse warme locaties van Centrum Heartful was iedereen welkom voor fysieke inspanning of mentale ontspanning,  dit jaar kun je opnieuw kennis gaan maken.

De bibliotheken hadden levende verhalen. Je kon kennis maken met inwoners, die net als een echt boek, vertelde over hun leven. In de decembermaand stond ‘leve het Leven’ centraal; er lagen boeken, films en tijdschriften die ‘licht’ geven oftewel leesmateriaal die de mooie kanten van het leven laten zien, ondanks deze donkere tijd.

Een andere ontmoetingsplek was Slot Zuylen, waar we tijdens de herfstdagen een mooie kraam mochten gebruiken om in gesprek te gaan met de bezoekers. Zij gaan zich nu richten op een mooi initiatief voor Valentijn.

Bij de Bovenkamer in Breukelen stonden ontmoetingen en het gebed centraal, ook zij gaan door dit jaar.

Tijdens de creatieve workshop ‘Spiegelbeeld’ in Fort Maarssenveen kon je een belangrijke stap maken van denken naar doen. Hoe neem je afstand van je negatieve gedachten? Deze workshop krijgt een vervolg op 5 februari in de bibliotheek van Loenen a/d Vecht.

Actief bezig zijn kan je ook bij de Zeeverkenners of samen wandelen met Miranda van MRs Unlimited-Ophelie. Zij wil in januari weer op pad gaan, ga je mee? Om te onthaasten en jezelf te ontdekken. Wie even niet kan wandelen en toch graag wil praten en tegelijkertijd wil knuffelen met hondje Putti, kan Ellen bellen voor en afspraak.

In Vreeland kan je je aanmelden om als vrijwilliger een lichtpuntje (een kleine attentie of een kaart) te brengen of iemand aanmelden die wat extra aandacht kan gebruiken in deze donkere maand. ‘Vreeland straalt door om te zien naar elkaar’!

Hoewel de ‘lichtjestocht’ in Breukelen geen doorgang kon hebben, besloten de gezamenlijke kerken en Welzijn Stichtse Vecht wél om de ‘lichtjeskaarten’ te verspreiden. De kaarten waren snel opgehaald en nu maar hopen dat velen een warme en persoonlijke groet hebben gekregen.

Al deze initiatieven staan op de website www.samentegeneenzaamheidsv.nl . Voor 2021 willen we ons eerst gaan richten op Valentijnsdag, dat is op zondag 14 februari. Mocht je een leuk of mooi idee hebben? Laat het ons weten via de website.

We kunnen allemaal een klein lichtpuntje geven aan iemand die je even een hart onder de riem wilt steken. Laten we ondanks alle Corona maatregelen even stil staan en iets betekenen, bijvoorbeeld door iemand te bellen en te luisteren naar de verhalen, een kaart te sturen of even een praatje maken. Dan ziet de Stichtse Vecht er straks een beetje mooier uit in deze donkere winter maanden.


Geen lichtjesavond, maar lichtjeskaarten

Midden in de donkere decembermaand verbindt traditiegetrouw een lint van licht de drie monumentale kerkgebouwen aan de Straatweg in Breukelen.

De H. Johannes de Doperkerk, de Pieterskerk en de Pauluskerk willen op deze manier iets van de liefde van God en van de verbinding met elkaar en met de wereld laten zien.

Helaas kan dit jaar door het coronavirus de 10de Lichtjesavond niet plaatsvinden, terwijl de boodschap van kerst en van de overwinning van het licht nu misschien wel extra hard nodig is.

We missen nabijheid en merken hoe belangrijk het is om naar elkaar om te zien, elkaar te troosten en te bemoedigen. Maar als er geen echte lichtjes kunnen worden ontstoken en er geen hart kan worden gevormd op straat, kunnen we voor elkaar natuurlijk nog wel een lichtje zijn.

De drie kerken stellen daarom met de projectgroep ‘Samen tegen eenzaamheid Stichtse Vecht’ vanaf 18 december ‘Lichtjeskaarten’ beschikbaar voor de inwoners van Breukelen. Deze ansichtkaarten zijn gratis te verkrijgen bij o.a. de deelnemende winkeliers en de kerken.

Op de achterkant van de kaart staat de volgende toepasselijke tekst van Stef Bos:

Geef licht

Voor een uitweg uit het donker

Geef wat er vaak niet is

Geef licht

Geef alles wat je hebt

Geef de liefde een gezicht

U kunt hier een persoonlijke boodschap aan toevoegen voor een buurvrouw of buurman, of voor iemand anders in het dorp en zo laten zien dat u aan hen denkt.

Voor alle activiteiten die dit jaar wel doorgaan, waaronder de reguliere kerkopenstellingen en de (online) kerkdiensten, kunt u kijken op de volgende websites:

www.stjandedoper-vechtenvenen.nl/johannesdedoper-breukelen/

www.pieterskerk.info

www.pauluskerkbreukelen.nl